dissabte, 15 d’abril del 2017

Elies Comas Turró, mestre (1839 – 1919)

Fill d’una família acomodada de Palafolls, es casà amb Catalina Vila Clé, que havia heretat una gran fortuna del seu pare, Jaume Vila, comerciant de cotó a Cuba i a la Nova Orleans. Catalina va rebre del seu pare, a més de diners i terres, una casa situada al carrer de Passada, número 56, on es va instal·lar el matrimoni i on Elies va fundar una escola elemental privada. Aviat va tenir una cinquantena d’alumnes. L’any 1894 ja hi havia 80 alumnes, i oferia classes nocturnes.

Arran d’un article escrit pel mestre, que va causar una certa polèmica al poble, alguns pares es van molestar i van treure els seus fills de l’escola. Elies Comas, molt disgustat, es va veure obligat a tancar i, més tard, va llogar l’escola a l’Ajuntament, que hi va instal·lar un parvulari municipal.

El mestre no va tornar a exercir fins que l’any 1910 el consistori el va contractar per donar classes a la Barretina quan les escoles Fonlladosa van tancar una temporada.

Una de les seves filles es va quedar a Malgrat, on es va casar i va tenir dos fills. El noi, Elies Paradeda, va ser alcalde de Malgrat.durant la guerra civil.

L’Abans


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada